Mae Salong Jin Xuan (2020 kesäsato)

Jin Xuan eli Kultainen Lilja -teelajikkeen pensaista poimittu wulong-tee Thaimaan Mae Salong -vuorelta 2020 kesäsadosta. Kesäsato on maultaan alueen talvisatoa miedompi ja pehmeämpi. Maku on tiheä sekoitus vegetaalisia ja kukkaisia sävyjä, jonka reunoilla on hieman tuoretta yrttisyyttä sekä maitoisuutta. Kokonaisuus antaa lempeän ja pehmeän vaikutelman.

Varastossa
SKU
t410
Grouped product items
Tuotenimi Määrä
Mae Salong Jin Xuan 2020 Kesäsato - 50g
7,00 €
Mae Salong Jin Xuan 2020 Kesäsato - 200g
26,00 €

Yleistä

Thaimaassa tuotetaan teetä lähinnä maan pohjoisimmassa Chiang Rai -provinssissa. Teentuotannon saapuminen Thaimaahan tapahtui Kiinan sisällissodan jälkimainingeissa. Kommunisteja vastustavia Yunnanilaisia Kuomintangin joukkoja pakeni Kiinasta Burmaan vuonna 1949. Tämä ryhmä hajosi lopulta pienempiin ryhmiin, joista osa asettui asumaan Thaimaan pohjoisosaan. Teenviljelyä harjoittavat lähinnä tämän ryhmän jälkeläiset. Pohjois-Thaimaan teet ovat Taiwanilaisista teepensaslajikkeista tuotettua korkean vuoriston teetä. Myös käsittelymenetelmät ovat Taiwanilaiselle teelle tyypillisiä. Tärkeimmät lajikkeet ovat nro. 12, joka tunnetaan myös nimellä Jin Xuan sekä nro. 17, jota kutsutaan myös nimillä Qingxin ja Luanze.

Tämä tee

Tämä tee on tuotettu Chiang Rai -provinssin Mae Salongin(nyk. Santikhiri) kylässä kesällä 2020. Kesäsato on maultaan alueen talvisatoa miedompi ja pehmeämpi. Kylä sijaitsee noin 1600 metrin korkeudella. Tee on tuotettu Jin Xuan -pensaslajikkeen lehdistä. Jin Xuan eli Kultainen Lilja on yksi tärkeimmistä taiwanilaisista teepensaslajikkeista. Lajike kehitettiin 1980-luvulla Taiwanissa ja sen ominaisuuksia ovat sopivissa oloissa teehen kehittyvä maitoinen aromi, korkea lehtientuotto sekä kylmänkestävyys. Teentuottaja ei käytä synteettisiä torjunta-aineita teetarhoissaan. Tee ei kuitenkaan ole luomu-sertifioitua.

Maku

Kuivissa teenlehdissä on vieno raikas tuoksu, josta erottuu hieman maitoisuutta sekä tuoreen puun sävyä. Maljassa tuoksu on lämpimän paahteinen ja siitä löytyy raikasta täyteläistä kukkaisuutta ja hieman tuoretta yrttistä sävyä. Maku on melko täyteläinen. Se on tiheä sekoitus vegetaalisia ja kukkaisia sävyjä, jonka reunoilla on hieman tuoretta yrttisyyttä sekä maitoisuutta. Kokonaisuus antaa lempeän ja pehmeän vaikutelman.

Hauduttaminen

Tämä tee voidaan muiden wulong-teelaatujen tapaan hauduttaa saviteekannussa, mutta jos pitää erityisesti herkistä kukkeista aromeista, toimii lasinen tai posliininen astia paremmin. Hauduttamiseen käytetään sata-asteista vettä. Jos käytössä on yli 500ml tilavuuksinen teekannu, voidaan lehtiä käyttää 3-4g eli noin ruokalusikallinen. Lehtiä haudutetaan 2-3 minuuttia. Jos käytössä on pienikokoinen(50-300ml) teekannu, jota voidaan käyttää gongfu-hauduttamiseen, lehtien määrä on noin 3-4g 100ml kohden. Haudusten pituus on 20-30 sekuntia. Ensimmäisen haudutuksen voi tehdä pidempänä, sillä kuivista lehdistä ei aluksi haudu tehokkaasti makuaineita.

Katso tämän teen videoesittely Teepolun Youtube-kanavalla:

Write Your Own Review
Olet arvostelemassa:Mae Salong Jin Xuan (2020 kesäsato)
Arviosi