Mae Salong Jin Xuan (2017)

Jin Xuan eli Kultainen Lilja -teelajikkeen pensaista poimittu wulong-tee Thaimaan Mae Salong -vuorelta. Teessä on voimakas kermaliköörinen tuoksu sekä hienoja kukkien ja tuoreiden yrttien sävyjä.

Ei varastossa
SKU
t150
Grouped product items
Tuotenimi
Mae Salong Jin Xuan (2017) - 50g
7,50 €
Mae Salong Jin Xuan (2017) - 200g
28,00 €

Yleistä

Thaimaassa tuotetaan teetä lähinnä maan pohjoisimmassa Chiang Rai -provinssissa. Teentuotannon saapuminen Thaimaahan tapahtui Kiinan sisällissodan jälkimainingeissa. Kommunisteja vastustavia Yunnanilaisia Kuomintangin joukkoja pakeni Kiinasta Burmaan vuonna 1949. Tämä ryhmä hajosi lopulta pienempiin ryhmiin, joista osa asettui asumaan Thaimaan pohjoisosaan. Teenviljelyä harjoittavat lähinnä tämän ryhmän jälkeläiset. Pohjois-Thaimaan teet ovat Taiwanilaisista teepensaslajikkeista tuotettua korkean vuoriston teetä. Myös käsittelymenetelmät ovat Taiwanilaiselle teelle tyypillisiä. Tärkeimmät lajikkeet ovat nro. 12, joka tunnetaan myös nimellä Jin Xuan sekä nro. 17, jota kutsutaan myös nimillä Qingxin ja Luanze.

Tämä tee

Tämä tee on tuotettu Chiang Rai -provinssin Mae Salongin(nyk. Santikhiri) kylässä tammi-helmikuussa 2017. Kylä sijaitsee noin 1600 metrin korkeudella. Tee on tuotettu Jin Xuan -pensaslajikkeen lehdistä. Jin Xuan eli Kultainen Lilja on yksi tärkeimmistä taiwanilaisista teepensaslajikkeista. Lajike kehitettiin 1980-luvulla Taiwanissa ja sen ominaisuuksia ovat sopivissa oloissa teehen kehittyvä maitoinen aromi, korkea lehtientuotto sekä kylmänkestävyys.

Maku

Kuivien lehtien tuoksu on uskomatton voimakas maustamattomaksi teeksi. Siinä on kermaliköörinen aromikas kermainen sävy. Siinä on heinoina sävyinä myös kukkaisuutta ja raikasta yrttisyyttä. Upea kermaisuus säilyy myös haudutetun teen tuoksussa. Se muuttuu hieman raskaammaksi ja siihen tulee mukaan lämpimää puuta. Maku on hieman vaniljainen. Siinä on nousevaa kukkaisuutta ja yhä hieman kermaisuutta. Jälkimaku on mineraalinen ja sävykkään kukkainen ja puinen. Teen jälkimaku on läpitunkeva ja pysyvä.

Hauduttaminen

Tämä tee voidaan muiden wulong-teelaatujen tapaan hauduttaa saviteekannussa, mutta jos pitää erityisesti herkistä kukkeista aromeista, toimii lasinen tai posliininen astia paremmin. Hauduttamiseen käytetään sata-asteista vettä. Jos käytössä on yli 500ml tilavuuksinen teekannu, voidaan lehtiä käyttää 3-4g eli noin ruokalusikallinen. Lehtiä haudutetaan 2-3 minuuttia. Jos käytössä on pienikokoinen(50-300ml) teekannu, jota voidaan käyttää gongfu-hauduttamiseen, lehtien määrä on noin 3-4g 100ml kohden. Haudusten pituus on 20-30 sekuntia. Ensimmäisen haudutuksen voi tehdä pidempänä, sillä kuivista lehdistä ei aluksi haudu tehokkaasti makuaineita.

Write Your Own Review
Olet arvostelemassa:Mae Salong Jin Xuan (2017)
Arviosi