Liu Bao 2005

Emme tiedä tämän Liu Bao -teen tuottajaa. Tee on kuitenkin alunperin tuotettu vuonna 2005 ja se on melko voimakkaasti fermentoitua tyyliä. Tämä antaa lehdille jokseenkin jauhoisen ulkonäön ja muhevan maanläheisen maun.

Varastossa
SKU
t451
Grouped product items
Tuotenimi Määrä
Liu Bao 2005 - 50g
9,00 €
Liu Bao 2005 - 100g
17,00 €

Yleistä

Liu Bao on Guangxin maakunnan fermentoitu teelaatu. Teetä tuotetaan Wuzhou-prefektuurissa Guangxin itäosassa. Alueella on tuotettu teetä Tang-dynastian ajoilta yli tuhannen vuoden ajan. Liu Bao -tee on ollut nykyisessä muodossaan ainakin Qing-dynastian ajalta.

Liu Bao -poimitaan teepensaista poimien silmu ja sitä edeltävät 2-3 avautunutta lehteä. Teemateriaali rullataan jolloin se myös kuivuu hieman. Tämän jälkeen teemassaa keotaan tehtaalla. Kekojen korkeus voi olla pitkälti yli metrin. Keossa teenlehtimateriaali alkaa fermentoitua. Tämä nostaa teen lämpötilaa ja tätä hallitaan kääntelemällä keoissa olevaa lehtimateriaalia. Kekoamisen pituutta voidaan säätää halutun lopputuloksen aikaansaamiseksi. Normaali kekoamisaika on muutaman viikon. Tämän jälkeen lehtimateriaali erotellaan ja rullataan uudestaan. Tästä saadaan tuloksena Liu Bao raakateetä. Tästä irtolehdestä lajitellaan pois oksat yms. turha materiaali. Teemateriaalia voidaan nyt myös sekoittaa esim. eri erien tai laatujen kesken. Tämän jälkeen tee höyrytetään märäksi ja pakataan suuriin koreihin, joissa teen varsinainen ikääntyminen tapahtuu. Lehtimateriaali puristetaan koriin, mutta puristuksen voimakkuus on esim pu'er-teekakkuja heikompi. Näitä koreja säilytetään tehtaalla tyypillisesti vähintään 1-3 vuotta ennen kuin tee julkaistaan. Liu Bao -teetä julkaistaan monenlaisissa muodoissa. Alkuperäiset iätyskorit voidaan julkaista sellaisenaan tai materiaali voidaan erotella irtoteeksi ja pakata pienempiin koreihin. Liu Bao -teetä puristetaan myös pu'er-teen tapaan kakuiksi.

Tämä tee

Emme tiedä tämän Liu Bao -teen tuottajaa. Tee on kuitenkin alunperin tuotettu vuonna 2005 ja se on melko voimakkaasti fermentoitua tyyliä. Tämä antaa lehdille jokseenkin jauhoisen ulkonäön ja muhevan maanläheisen maun.

Maku

Kuivan teen tuoksu on kuin märän ladon maalattia. Maljassa tuoksu on märän puinen ja hieman pippurinen sekä tuo mieleen maatuvat lehdet. Maun alku on hyvin tasainen ja selvenee enemmän jälkimaussa. Maussa on raikasta puun sävyä, juurakkoisuutta ja viileää kellaria. Jälkimaussa esiin tulee vielä hiekkaista mineraalisuutta.

Hauduttaminen

Käytä teen hauduttamiseen käytetään kiehautettua vettä. Lehtiä tarvitaan noin 4-6 grammaa, eli 2 ruokalusikallista irtonaista teetä. Tee voidaan hauduttaa ns. gongfu-tekniikalla käyttäen alle 300ml teekannua ja hauduttaen lehtiä useita kertoja. Tällöin haudutusten pituus tulisi olla noin 30-60 sekuntia. Lehtien määrää voidaan myös lisätä, jolloin haudutusaika voidaan pudottaa 10-20 sekuntiin. Jos käytössä on suurempi teekannu tai halutaan tehdä vain yksi haudutus, haudutusajan tulisi olla 3-5 minuuttia. Säädä lehtimäärää haluttavan voimakkuuden aikaansaamiseksi.

Katso Teepolun Matin esittelyvideo tästä teelaadusta:

Write Your Own Review
Olet arvostelemassa:Liu Bao 2005
Arviosi