Jungpana Upper FTGFOP1 1st Flush Darjeeling (2021)

Tämä 2021 ensipoiminnan Darjeeling on tuotettu Jungpanan teetilalla liki 1500 metrin korkeudessa. Teemateriaali koostuu pienehköstä lehdenpalasta, ja joukossa on reippaasi vihreitä sävyjä johtuen teenlehden matalasta hapetustasosta. Tee tarjoilee rypäleisiä ja sitruksisia sävyjä sekä hieman viljaisuutta - tee on kuin appelsiinimarmeladia keksillä!

Varastossa
SKU
t492
Grouped product items
Tuotenimi Määrä
Jungpana Upper FTGFOP1 (2021) - 50g
8,00 €
Jungpana Upper FTGFOP1 (2021) - 100g
15,00 €
Jungpana Upper FTGFOP1 (2021) - 250g
36,00 €

Yleistä

Darjeeling on kaupunki Intiassa Länsi-Bengalin osavaltiossa mahtavan Himalayan alarinteillä. Alue on erityisen tunnettu mustista teelaaduistaan, joita sanotaan mustan teen shampanjaksi. Alueen teetarhojen korkeus vaihtelee muutamasta sadasta metristä yli kahteen kilometriin.

Korkeuden ja ilmaston viileyden ansiosta teenviljely on kausiluonteista eikä teetä poimita vuoden kylmään aikaan marraskuusta tammikuuhun. Tämän ansiosta keväällä teenpoiminnan alkaessa lehtiin on kertynyt suuri määrä makuaineita ja kevätsato on erittäin laadukas. Teetä poimitaan helmikuusta marraskuulle. Tärkein aika on kevään ensimmäiset kaksi kuukautta. Tänä aikana poimittua teetä sanotaan ensipoiminnan teeksi (first flush). Ensipoiminnan tee on kaikista herkkäaromisin, sillä pensaista poimitaan erityisesti pienimpiä lehtiä joiden aromikkuus on huipussaan talven jälkeen. Erityisesti ensipoiminnan teet kuivataan voimakkaasti minkä takia lehti ei hapetusvaiheessa hapetu täysin ja jää usein erittäin vihreäksi. Tätä erittäin vihreää tyyliä suosistaan monilla Darjeelingin teen markkina-alueilla ja tämän takia suurin osa teetarhoista tuottaa erityisesti ensipoiminnan teet erityisen vihreinä. Toinen poiminta eli second flush suoritetaan toukokuun ja kesäkuun aikana. Tee käsitellään usein hieman tummemmaksi ja niinpä ne muistuttavat enemmän normaalia mustaa teetä. Tee on aromeiltaan ja maultaan ensipoimintaa kypsempää ja raskaampaa. Toista poimintaa seuraa sateinen monsuunikausi. Tänä aikana poimitaan teetä, mutta sen laatu on yleensä heikompi. Sateiden jälkeen poimitaan vielä syyspoiminnan teet.

Tämä tee

Tämä 2021 ensipoiminnan Darjeeling on tuotettu Jungpanan teetilalla. Nimessä oleva Upper viittaa siihen, että tee on poimittu Jungpanan teetarhojen korkeimmassa osassa. Teetarhat sijoittuvat 1000-1500 metrin korkeuteen ja tämä on siis tämä vaihtelun korkeammalta puolelta. Teemateriaali koostuu pienehköstä lehdenpalasta, ja joukossa on reippaasi vihreitä sävyjä johtuen teenlehden matalasta hapetustasosta. Tee tarjoilee rypäleisiä ja sitruksisia sävyjä sekä hieman viljaisuutta - tee on kuin appelsiinimarmeladia keksillä!

Maku

Kuivassa teessä on liki hapokkaan rypäleinen, kukkainen, sitruksinen ja hieman viljainen tuoksu. Maljassa tuoksu on rypäleinen, appelsiininen ja keksimäisen viljainen. Maku alkaa vakaana ja pehmeänä. Maun edetessä esiin tulee mustan teen tanniininen piirre. Maku nousee hienosti jälkimakua kohden ollen aluksi mieto. Maussa on sitruksisuutta ja valkoviinimäistä piirrettä, joka tekee siitä kutkuttavan ja jopa hieman hapokkaan.

Hauduttaminen

Teenlehtiä tarvitaan noin ruokalusikallinen. Voit käyttää kiehahtanutta vettä tai antaa sen hieman jäähtyä ennen lehdille kaatamista. Matalampi lämpötila tuottaa hieman erilaista tulosta. Jos tee haudutetaan pienessä alle 500ml teekannussa, voi samoja lehtiä hauduttaa muutaman kerran. Tällöin haudutusaika on noin 1-3 minuuttia. Suuremmassa kannussa haudutusajan on oltava pidempi: 3-5 minuuttia. Tällöin lehdistä saa vain yhden hyvän haudutuksen.

Katso tämän teen videoesittely Teepolun Youtube-kanavalla:

Write Your Own Review
Olet arvostelemassa:Jungpana Upper FTGFOP1 1st Flush Darjeeling (2021)
Arviosi