Huang Zhi Xiang (2021)

Huang Zhi Xiang on yksi Guangdongin maakunnan Feeniks-vuorten dancong-teepuulajikkeista. Lehdissä monipuolinen eloisa tuoksu, jossa välillä esiin nousee keksimäisyyttä, välillä vegetaalisuutta, välillä kukkaisuutta ja välillä paahteisia sävyjä. Maussa on hieman umamia, eloisaa kiinteää puuta, tupakan häivähdys. Jälkimaku viipyilee pitkään mineraalisen puisin sävyin.

Varastossa
SKU
t437
Grouped product items
Tuotenimi Määrä
Huang Zhi Xiang (2021) - 50g
10,00 €

Yleistä

Guangdongin maakunnan Fenghuang-vuoristoalueella tuotetaan ainutlaatuisia dancong teelaatuja. Teepensaat ovat pikemminkin teepuita, ja ne kasvavat maasta normaaleista teepensaista poikkeavaan tapaa yksirunkoisena. Puiden juuret ulottuvat laajalle ja syvälle keräten ravinteita poikkeuksellisen suurelta alueelta. Niiden paksu alarunko jakautuu ylempänä useaksi oksaksi ja muodostaa sateenvarjomaisen lehvästön noin 3-10 metrin korkeudessa. Lehvästön sijainnin takia teen poimijat käyttävät apunaan tikapuita.

Dancong-teelaatujen nimeäminen on erittäin monimutkainen järjestelmä, joka perustuu pääosin teepuulajikkeeseen. Teepuita levitettiin alunperin suvullisesti siementen avulla, mutta myöhemmin luoduista lajikkeista valittiin parhaimmat, joita nykyään levitetään suvuttomasti pistokkaita käyttäen luoden geneettisesti identtisiä teepuita. Teelajikkeet on nimetty useimmiten kuvaavalla tuoksulla. Esimerkkejä näistä lajikenimistä on esimerkiksi Zhi Lan Xiang, joka tarkoittaa orkidean tuoksua ja Yu Lan Xiang, joka tarkoittaa Yulan Magnolian tuoksua. Laajasti tuotannossa olevia dancong-lajikkeita on kymmeniä ja Fenghuang-alueella tunnetaan kirjaimellisesti satoja teepuulajikkeita!

Tämä tee

Huang Zhi Xiang on yksi Guangdongin maakunnan Feeniks-vuorten dancong-teepuulajikkeista. Lajikkeen nimi viittaa kiinangardeniaan eli keikarinkukkaan, sillä perinteisen ajattelun mukaan teen sanotaan tuoksuvan näiltä kukilta.

Maku

Lehdissä monipuolinen eloisa tuoksu, jossa välillä esiin nousee keksimäisyyttä, välillä vegetaalisuutta, välillä kukkaisuutta ja välillä paahteisia sävyjä. Haudutetuissa lehdissä tuoreen puun sävyjä, hieman vegetaalisuutta, kukkaisuutta, paahteisuutta ja eloisia pähkinäisiä piirteitä. Maljassa tuoksu on pähkinäinen, paahteisen puinen, kevyen tupakkainen ja mineraalinen. Maussa on hieman umamia, eloisaa kiinteää puuta, tupakan häivähdys. Jälkimaku viipyilee pitkään mineraalisen puisin sävyin.

Hauduttaminen

Käytä kiehahtanutta vettä teen hauduttamiseen. Dancong-teet haudutetaan perinteisesti gongfu-menetelmällä eli toisinsanoen hauduttamalla lehtiä pienessä teekannussa(0-300ml) useita kertoja siten, että haudutuksen ovat lyhyitä. Lehtiä käytetään tällä menetelmällä määrä, joka täyttää noin 1/3 teekannusta. Haudutuksen kesto on noin 10-30 sekuntia. Lyhyempikin haudutus voi olla hyvästä, mutta paljon pidempi haudutus ei voi olla. Haudutuksen pituutta voi pidentää myöhemmillä haudutuksilla.

Jos käytössä on suurempi teekannu ja haudutuksia tehdään korkeintaan 2-3, teenlehtien määrä on 4-6g eli noin kaksi ruokalusikallista. Haudutuksen pituus on suuremmassa kannussa 3-5 minuuttia. Lehtiä voi normaalisti tällöinkin hauduttaa enemmän kuin kerran.

Write Your Own Review
Olet arvostelemassa:Huang Zhi Xiang (2021)
Arviosi