GABA Oolong (2019)

GABA oolong on erityisellä tavalla käsiteltyä oolong-teetä, jossa on tavallista enemmän GABA-kemikaalia, joka rauhoittaa keskushermoston toimintaa. Tämä on tuotettu Thaimaassa Mae Salong -vuorella ja se on erittäin mielenkiintoinen aromeiltaan ja maultaan.

Varastossa
SKU
t149
Grouped product items
Tuotenimi Määrä
GABA Oolong (2019) - 50g
7,50 €
GABA Oolong (2019) - 200g
28,00 €

Yleistä

Thaimaassa tuotetaan teetä lähinnä maan pohjoisimmassa Chiang Rai -provinssissa. Teentuotannon saapuminen Thaimaahan tapahtui Kiinan sisällissodan jälkimainingeissa. Kommunisteja vastustavia Yunnanilaisia Kuomintangin joukkoja pakeni Kiinasta Burmaan vuonna 1949. Tämä ryhmä hajosi lopulta pienempiin ryhmiin, joista osa asettui asumaan Thaimaan pohjoisosaan. Teenviljelyä harjoittavat lähinnä tämän ryhmän jälkeläiset. Pohjois-Thaimaan teet ovat Taiwanilaisista teepensaslajikkeista tuotettua korkean vuoriston teetä. Myös käsittelymenetelmät ovat Taiwanilaiselle teelle tyypillisiä. Tärkeimmät lajikkeet ovat nro. 12, joka tunnetaan myös nimellä Jin Xuan sekä nro. 17, jota kutsutaan myös nimillä Qingxin ja Luanze.

Tämä tee

Tämä tee on tuotettu Chiang Rai -provinssin Mae Salongin(nyk. Santikhiri) kylässä vuodenvaihteessa 2018-2019. Kylä sijaitsee noin 1600 metrin korkeudella. Tämä tee on ns. GABA-teetä. Tee on käsitelty erityisellä tavalla, jonka ansiosta lehtiin muodostuu GABAa eli Gamma-Aminovoihappoa. Tämä aine on keskushermoston toimintaa hidastava kemikaali. Sen vaikutus on toisinsanoen rauhoittava. Teehen ei lisätä mitään vieraita aineita, vaan GABAa muodostuu erityisen lehtien käsittelytavan ansiosta. Käsittelyn aikana tee hapettuu ja tuloksena on wulong-tee, jossa on mustan teen piirteitä ja samalla hedelmäisyyttä. Tee on tuotettu lajikkeesta #18, joka tunnetaan myös nimillä Punainen Jade tai Rubiini. Se kehitetttiin Taiwanissa vuonna 1999 ja on erityisen suosittu lajike mustan teen tuotantoon.

Maku

Kuivien teenlehtien tuoksu on imelän hedelmäinen ja kuivan kukkainen. Tuoksu muistuttaa imeliä hedelmäkarkkeja. Samalla tuoksusta löytyy hentoja kuivien mausteiden sävyjä. Haudutetun teen tuoksu on herkullinen sekoitus imelää hedelmäisyyttä ja hieman maatuneempia sävyjä jotka tuovat mieleen syksyisen puiston. Maussa on tyylikästä kuivuutta jota tasapainottaa mineraaliset sävyt sekä samat kuivattujen hedelmien sävyt. Välillä esiin nousee mineraalista öljyisyyttä. Tyylikäs ja herkullinen tee.

Hauduttaminen

Tämä tee voidaan muiden wulong-teelaatujen tapaan hauduttaa saviteekannussa, mutta jos pitää erityisesti herkistä kukkeista aromeista, toimii lasinen tai posliininen astia paremmin. Hauduttamiseen käytetään sata-asteista vettä. Jos käytössä on yli 500ml tilavuuksinen teekannu, voidaan lehtiä käyttää 3-4g eli noin ruokalusikallinen. Lehtiä haudutetaan 2-3 minuuttia. Jos käytössä on pienikokoinen(50-300ml) teekannu, jota voidaan käyttää gongfu-hauduttamiseen, lehtien määrä on noin 3-4g 100ml kohden. Haudusten pituus on 20-30 sekuntia. Ensimmäisen haudutuksen voi tehdä pidempänä, sillä kuivista lehdistä ei aluksi haudu tehokkaasti makuaineita.

Write Your Own Review
Olet arvostelemassa:GABA Oolong (2019)
Arviosi