Fikkal SFTGFOP1 Tippy (2016 1st flush)

Tämä tee on tuotettu Nepalissa Fikkalin alueella. Se on hyvin kevyesti hapetettu ja muistuttaa lähellä sijaitsevan Darjeelingin alueen teelaatuja. Tämä on luonteeltaan kuin shampanja: kuivahko ja pirskahtelevan hedelmäinen.

Varastossa
SKU
t001
Grouped product items
Tuotenimi Määrä
Fikkal SFTGFOP1 Tippy (2016 1st flush) - 75g
6,50 €
Fikkal SFTGFOP1 Tippy (2016 1st flush) - 150g
12,50 €
Fikkal SFTGFOP1 Tippy (2016 1st flush) - 300g
24,00 €

Yleistä

Nepalilainen tee on uusi tulija kansainvälisille teemarkkinoille. Tämä johtuu suurelta osin maan eristyneisyydestä 1800- ja 1900-luvuilla. Eristyneisyys esti maan teentuotannon modernisoinnin ja ulkoisten tekijöiden vaikutuksen, jotka nostivat naapurissa sijaitsevan Darjeelingin teeteollisuuden korkealle brittien alaisuudessa. Historiantutkijat uskovat, että teekasvi tuotiin ensimmäistä kertaa Nepaliin 1860- ja 1870-lukujen aikana pian teentuotannon alettua Darjeelingissa. Tee tuotiin aluksi Ilamin alueelle. Uusi teeteollisuus ei kuitenkaan saanut tuulta purjeisiinsa maassa vallinneiden vaikeiden poliittisten ja kaupallisten olosuhteiden takia. Teeteollisuus lähti todelliseen kasvuun vasta 1950-luvulla Nepalin talouden avauduttua maailmalle, sillä tämä mahdollisti ulkomaisten investointien virtauksen teentuotantoon. Aluksi Nepalissa kasvatettu tee myytiin Darjeelingin alueen teetehtaisiin käsittelyä varten. Maan ensimmäinen teetehdas perustettiin Ilamiin vuonna 1978. Tämä mahdollisti teen käsittelyn valmiiksi tuotteeksi asti Nepalissa. Teentuotannon kaupallinen merkitys on noussut Nepalissa ja sillä on ollut merkittävä vaikutus köyhyyden poistamiseen maassa.

Nepalilaisen teen vienti kasvoi eksponentiaalisesti 2000-luvun alun vuosina. Maan teetä kuitenkin varjostaa yhä jossain määrin paremmin markkinoitu ja tuotteistettu Intian tee, joka selittää Nepalilaisen teen matalamman hintatason. Maan teetarhoissa tuotetaan kuitenkin todellisia helmiä ja nämä varmasti tulevat nostamaan Nepalin teen statusta maailman teemarkkinoilla.

Tällä hetkellä ns. orthodox-käsitellyn eli ehjälehtisen teen tuotanto jaetaan Nepalissa maantieteellisesti kuuteen tuotantoalueeseen: Ilam, Panchthar, Dhankuta, Terhathum, Sindhulpalchok ja Kaski. Nämä alueet sijaitsevat maan itäosassa. Teetarhojen korkeus vaihtelee noin välillä 1000-2000m.

Korkeuden ja ilmaston viileyden ansiosta teenviljely on kausiluonteista eikä teetä poimita vuoden kylmään aikaan marraskuusta helmikuuhun. Tämän ansiosta keväällä teenpoiminnan alkaessa lehtiin on kertynyt suuri määrä makuaineita ja kevätsato on erittäin laadukas. Teetä poimitaan maaliskuusta marraskuulle. Tärkein aika on kevään ensimmäiset kaksi kuukautta. Tänä aikana poimittua teetä sanotaan ensipoiminnan teeksi (first flush). Ensipoiminnan tee on kaikista herkkäaromisin, sillä pensaista poimitaan erityisesti pienimpiä lehtiä joiden aromikkuus on huipussaan talven jälkeen. Erityisesti ensipoiminnan teet kuivataan voimakkaasti Darjeelingin teelaatujen tapaan, minkä takia lehti ei hapetusvaiheessa hapetu täysin ja jää usein erittäin vihreäksi. Toisen poiminnan teet ovat tyypillisesti tummempia ja jämäkämpiä maultaan.

Tämä tee

Tämä tee on tuotettu Fikkalin alueella Itä-Nepalissa. Se sijaitsee noin 1700 metrin korkeudessa ja melko lähellä Nepalin ja Intian rajaa, jonka toisella puolella sijaitsee kuuluisa Darjeelingin teentuotantoalue. Tämä SFTGFOP1-laatu sisältää suuren määrän silmuja.

Maku

Lehtien tuoksu on kukkaisen maitoinen, voikukkainen, aromaattisen kuiva. Haudutetun teen tuoksu on pirskahtelevan kukkainen ja hieman appelsiinin, sitruunainen, hedelmäinen, mesimäinen ja yrttinen. Tuoksu on hienostunut ja samalla uhkea. Maku on aluksi hieman kuivattava. Se muuttuu hieman puiseksi ja makean happamaksi. Siinä on kevyttä hapokkuutta. Se on kokonaiskuvaltaan hieman kuin shampanja - kuivan pirskahteleva ja samalla hedelmäinen. Jälkimaku on hieman mineraalinen ja hedelmäinen. Teessä on mustan teen kevyttä tanniinisuutta yhdistettynä hapokkaaseen hedelmäisyyteen.

Hauduttaminen

Teenlehtiä tarvitaan noin ruokalusikallinen. Voit käyttää kiehahtanutta vettä tai antaa sen hieman jäähtyä ennen lehdille kaatamista. Matalampi lämpötila tuottaa hieman erilaista tulosta. Jos tee haudutetaan pienessä alle 500ml teekannussa, voi samoja lehtiä hauduttaa muutaman kerran. Tällöin haudutusaika on noin 1-3 minuuttia. Suuremmassa kannussa haudutusajan on oltava pidempi: 3-5 minuuttia. Tällöin lehdistä saa vain yhden hyvän haudutuksen.

Write Your Own Review
Olet arvostelemassa:Fikkal SFTGFOP1 Tippy (2016 1st flush)
Arviosi