Dong Ding Wulong (2021)

Dong Ding eli Jäinen Huippu on kuuluisa teevuori Taiwanissa. Vuori on tunnettu pallomaisista wulong-teelaaduista, jotka on paahdettu keskiasteelle, joka antaa teelle hienon kompleksisen maun ja tuoksun, jossa on pinnalla jukevää paahteisuutta ja tämän taustalla esiin nousevaa kukkaisuutta.

Varastossa
SKU
t471
Grouped product items
Tuotenimi Määrä
Dong Ding Wulong (2021) - 50g
10,00 €
Dong Ding Wulong (2021) - 100g
19,00 €
Dong Ding Wulong (2021) - 150g
26,00 €

Yleistä

Tee tuli Taiwanille 1700-luvulla Kiinasta. Maantieteellisesti Taiwan sijaitsee lähimpänä mannerkiinan wulong-teen tuotantoalueita ja niinpä ensimmäiset saarelle tuodut lajikkeet olivat wulong-teen tuotannossa käytettyjä lajikkeita. 1800-luvulla teestä oli kehittynyt yksi Taiwanin merkittävimmistä vientituotteista. Teentuotantoa harjoitetaan Taiwanin joka osassa.

Merkittävimpänä teetyylinä voisi pitää ns. korkean vuoriston wulong -teelaatuja (Gao Shan Cha / High Mountain Oolong). Nämä ovat normaalisti pallomaiseksi rullattuja teelaatuja, joiden hapetus- ja paahtoaste on melko matala. Näiden kohdalla teelaatujen nimikkeissä mainitaan usein alkuperänä oleva vuoristoalue (mm. Ali Shan, Li Shan, Da Yu Ling, Shan Lin Xi jne.) ja käytetty teepensaslajike. (Jin Xuan, Qingxin jne) Dong Ding -vuoren wulong-tee on usein hieman tummempipaahteista, ja toisinaan luokitellaan korkean vuoriston wulongien rinnalle omaksi tyylikseen.

Baozhong on wulongin tyylinen erittäin kevyesti hapetettu tee, joka Taiwanin luokittelussa on oma tyylinsä Wulong-teen rinnalla. Tämä on sävyiltään vegetaalisempi kuin korkean vuoriston wulong-teet.

Taiwanin mustat teet muistuttavat paljon Kiinan teelaatuja. Teet ovat ehjälehtisiä ja merkittävin käytetty lajike on lajike Taiwanilla kehitetty TTES #18 eli Hong Yu eli Punainen Jade. Merkittävin tuotantoalue on Nantoun piirikunnassa sijaitseva Auringon ja Kuun -Järvi eli Sun Moon Lake eli Ri Yue Tang.

Dong Fang Mei Ren eli Itämainen Kaunotar on kärkisilmuja ja pieniä lehtiä sisältävä tee, jota voisi kuvailla wulongin ja mustan teen risteymäksi. Hyönteisten sallitaan syödä teenlehtiä ja tämän ansiosta teehen kehittyy omanlainen arominsa ja makunsa.

Saarella tuotetaan myös vihreitä teelaatuja, mutta nämä ovat suureksi osaksi imitaatioita Kiinan teetyyleistä, joten näiden maine on jäänyt vähäisemmäksi.

Tämä tee

Tämä Dong Ding -vuoren wulong on 2021 kevätsadosta. (tuotantopäivä 8.5.2021) Se edustaa hienosti Dong Ding -vuoren kuuluisaa tyyliä, jossa on pinnalla reilua paahteisuutta ja tämän taustalla esiin nousevaa kukkaisuutta.

Maku

Lehtien tuoksussa paahteisuutta ja nuotiomaisia sävyjä. Paahteessa on hienoa mehevyyttä. Tämän taustalla hieman vegetaalisuutta ja hieman kukkaisuutta. Maljassa tuoksu on mehevän paahteinen ja rikkaan yrttinen. Maussa esiin tulee paahteisuuden puhdistava raikkaus. Maun ytimenä on tummaa kukkaisuutta.

Hauduttaminen

Tämä tee voidaan muiden wulong-teelaatujen tapaan hauduttaa saviteekannussa, mutta jos pitää erityisesti herkistä kukkeista aromeista, toimii lasinen tai posliininen astia paremmin. Hauduttamiseen käytetään sata-asteista vettä. Jos käytössä on yli 500ml tilavuuksinen teekannu, voidaan lehtiä käyttää 3-4g eli noin ruokalusikallinen. Lehtiä haudutetaan 2-3 minuuttia. Jos käytössä on pienikokoinen(50-300ml) teekannu, jota voidaan käyttää gongfu-hauduttamiseen, lehtien määrä on noin 3-4g 100ml kohden. Haudusten pituus on 20-30 sekuntia. Ensimmäisen haudutuksen voi tehdä pidempänä, sillä kuivista lehdistä ei aluksi haudu tehokkaasti makuaineita.

Katson tämän teen videoesittely Teepolun Youtube-kanavalla:

Write Your Own Review
Olet arvostelemassa:Dong Ding Wulong (2021)
Arviosi