Da Hong Pao (Bei Dou - 2017)

Tämä Da Hong Pao -tee on tuotettu Bei Dou -nimisestä lajikkeesta, joka on suora klooni alkuperäisistä useita satoja vuosia vanhoista Da Hong Pao -pensaista. Tee on upealla tavalla pinnaltaan paahteinen, mutta samalla erittäin kompleksinen ja hienostunut.

Varastossa
SKU
t256
Grouped product items
Tuotenimi Määrä
Da Hong Pao (Bei Dou) - 50g
15,00 €
Da Hong Pao (Bei Dou) - 100g
28,00 €
Da Hong Pao (Bei Dou) - 250g
68,00 €

Yleistä

Kiinassa sanotaan toisinaan, että parhaat teet tuotetaan kuuluisimmilla vuorilla. Tästä viisaudesta ei varmastikaan ole selkeämpää esimerkkiä kuin legendaaristen Wuyi-vuoret Fujianin maakunnassa Kiinassa. Wuyi vuoret kiemurtelevaa jokea ympäröivine tiheikköineen ja niistä pilviä kohti kohoavine kalkkikivihuippuineen on kuin näkymä Kiinan sielunmaisemaan. Tämä maisema on jo vuosisatoja vetänyt puoleensa askeetteja, oppineita ja munkkeja, jotka ovat hakeutuneet Wuyille sen mieltä ja kehoa vireyttävään vaikutukseen. Alueen kivikkoisessa maassa, usvan ympäröimänä ja raikkaiden vuoristopurojen ruokkimana kasvaa teepensaita, joiden kasvuoloja ei voida imitoida missään muualla.

Wuyi-vuorten wulong-teelatuja nimitetään kallioteeksi. Vaikka käytössä on useita erilaisia teepensaslajikkeita, lehtien käsittelytapa on pääpiirteittäin sama kaikille eri kallioteelaaduille. Teepensaista poimitaan vain täysikasvuisia lehtiä. Ensin lehtien annetaan luovuttaa osa kosteudestaan levittämällä ne suurille pyöreille bambutasoille, jotka levitetään auringonvaloon. Tämän jälkeen lehtiä muokataan mekaanisesti, jotta lehtien solurakenne hajoaa ja hapettuminen nopeutuu. Tätä toistetaan muutamia kertoja antaen lehtien levätä muokkausten välillä. Kun lehtien kosteus ja hapettuminen on edennyt riittävän pitkälle, teetä rullataan mekaanisesti makuaineiden vapautumiseksi ja pitkänomaisen rullatun muodon aikaansaamiseksi. Lopuksi lehdet paahdetaan kuivaksi. Paahtaminen suoritetaan perinteisesti kuumen hiilien yllä bambusta valmistetulla suurella tasolla. Paahtaminen lukitsee lehdet muotoonsa ja tummentaa lehtien väriä ja makua. Teenlehtien hapettumisaste on tyypillisesti noin 30-60%. Lehtien väri ennen paahtamista on tummanvihreä ja paikoin hieman ruskea. Paahdon voimakkuus määrittelee haudutetun teen värin ja maun. Paahto voi olla kevyt, jolloin teenesteen väri on kellertävä, keskiastetta joilloin väri on kellertävänoranssi tai voimakas jolloin väri on ruskeanpunainen.

Legendaarisin Wuyi-vuorten teepensaslajikkeista on suuri punainen viitta - Da Hong Pao.

Tarina kertoo Ming-dynastian aikaisesta hallintovirkailijasta, jonka terveyden Da Hong Pao -tee pelasti. Virkailija jätti kiitollisuudestaan loistavan punaisen viittansa suojelemaan teepensaita, joista parantava tee oli poimittu. Tämä on vain yksi lukuisista tarinoista, jotka selventävät tämän legendaarisen teen nimen alkuperää.

Arvokkain Da Hong Pao poimitaan muutamasta yhä elossa olevasta Song-kaudelta(960-1279) periytyvästä pensaasta. Nämä pensasvanhukset tuottavat yhä noin kilon teetä vuodessa, joka huutokaupataan miljooniin euroihin kohoavalla hinnalla. Näistä alkuperäispensaista on kloonattu lisää pensaita, joista yleisesti myynnissä oleva Da Hong Pao tuotetaan. Nykyään nimitystä Da Hong Pao käytetään hyvin vapaasti. Välillä sitä käytetään viittaamaan kaikkiin Wuyi-vuorten wulong-teelaatuihin.

Tämä tee

Tämä vuonna 2017 vuoden tee on poimittu Bei Dou -nimisestä lajikkeesta. Lajikkeesta. Nimi viittaa Otavan tähtikuvioon. Alkuperäiset Da Hong Pao -teepensaat kasvavat Bei Dou -kukkulalla ja tämä lajike onkin suora klooni näistä alkuperäisistä pensaista ja sikäli moni ajattelee sen olevan kaikkein alkuperäisin Da Hong Pao -tee.

Maku

Kuivien teenlehtien tuoksu on hieman kermainen, paahteisen kaarnainen ja hieman savuinen. Haudutetun teen tuoksu on kermaisen paahteinen ja puinen. Teen paahteisuus on hienolla tavalla parfymaattista, sillä siihen yhtyy hienoja mineraalisia ja hedelmäisiä sävyjä. Maku on alusta lähtien varsin raikas ja mineraalinen. Mausta löytyy myös hiekkainen mausteinen sävy, jonka usein löytää iätetyistä wuyi-wulongeista. Hyvin klassiseen tapaan teen jälkimaku kääntyy mineraalisiin herkkiin makeisiin sävyihin, jotka tuntuvat suun takaosassa ja kurkussa. Teessä on kerrassaan upea tasapaino paahteen ja muiden sävyjen välillä. Aluksi se vaikuttaa melko paahteiseltä. Sitten maussa tuleekin esiin monimutkainen makupaletti. Paahteisuus pysyy jatkuvasti hienona sävynä rinnalla jälkimakuun asti.

Hauduttaminen

Käytä kiehahtanutta vettä teen hauduttamiseen. Wuyi-vuorten kallioteet haudutetaan perinteisesti gongfu-menetelmällä eli toisinsanoen hauduttamalla lehtiä pienessä teekannussa(0-300ml) useita kertoja siten, että haudutuksen ovat lyhyitä. Lehtiä käytetään tällä menetelmällä määrä, joka täyttää noin 1/3 teekannusta. Haudutuksen kesto on noin 10-30 sekuntia. Lyhyempikin haudutus voi olla hyvästä, mutta paljon pidempi haudutus ei voi olla. Haudutuksen pituutta voi pidentää myöhemmillä haudutuksilla.

Jos käytössä on suurempi teekannu ja haudutuksia tehdään korkeintaan 2-3, teenlehtien määrä on 4-5g eli kukkurallinen ruokalusikallinen. Haudutuksen pituus on suuremmassa kannussa 3-5 minuuttia. Lehtiä voi normaalisti tällöinkin hauduttaa enemmän kuin kerran.

Write Your Own Review
Olet arvostelemassa:Da Hong Pao (Bei Dou - 2017)
Arviosi