Bai Hao Yin Zhen (2017)

2017 kevätsadon valkoinen tee pieneltä She Ming Xiang -perhetuottajalta Fujianin maakunnan Tai Mu -vuorelta. Teen tuotannossa ei olla käytetty kemiallisia torjunta- tai lannoitusaineita. Katso tuotesivulla kuvat vierailultamme tuottajan luona.

Ei varastossa
SKU
t134
Grouped product items
Tuotenimi
No options of this product are available.

Yleistä

Bai Hao Yin Zhen valmistetaan poimimalla dabai-nimellä tunnetun teepensasvariantin silmut. Silmuja peittää valkea silkkimäisen pehmeä karvoitus, joka suojelee mehukkaita silmuja hyönteisiltä ja liialliselta valolta. Teen nimi tarkoittaa kirjaimellisesti valkonukkaista hopeasilmua. Hauduttamisen jälkeen tämän nukan voi nähdä kelluvan kimmeltäen teenesteen pinnalla.

Bai Hao Yin Zhenin valmistusmenetelmä on hyvin yksinkertainen. Poiminnan jälkeen silmujen annetaan kuivua auringossa. Nykyään tee toisinaan paahdetaan vihreä teen tavoin. Tämä valmistustapa saa aikaan vihreämmän näköisen ja makuisen teen. Aurinkokuivauksen aikana silmut hapettuvat hyvin kevyesti ja niinpä nesteestä tulee haudutettaessa vihreän sijaan kalpeankellertävää. Suurin osa Bai Hao Yin Zhenistä tuotetaan Fujianin maakunnan Fudingissa, joka sijaitsee lähellä Fujianin pohjoisen naapurimaakunnan Zhejiangin rajaa.

Bai Hao Yin Zhen saattaa ensimaistamalla olla lievä pettymys, sillä se on tuoksultaan ja maultaan melko mieto tee. Hämmäsyttävää tässä teessä on kuitenkin se, että sen vaikutus tuntuu olevan suurempi kuin mitä tuoksun ja maun perusteella voisi odottaa.

Tämä tee

Tämä Bai Hao Yin Zhen on poimittu maaliskussa 2017. Tuottaja ei ole lajitellen erottanut tästä teestä pieniä lehdenpalasia. Teen on tuottanut pienehkö perheyritys She Ming Xiang Fujianin maakunnan pohjoisosassa sijaitsevan Tai Mu -vuoren alueella. Teen tuotannossa ei olla käytetty kemiallisia torjunta- tai lannoitusaineita. Lue teen tarina alempaa kuvien kera.

Maku

Kuivissa lehdissä on mieto hieman valkosuklaata ja kermaa musituttava tuoksu. Haudutettujen lehtien tuoksussa on vaaleaa puuta, kukkaisuutta ja jopa hieman kevyttä sienisyyttä. Haudutetun teen tuoksu on lämmin ja aurinkoinen. Siinä on hieman vihreän teen vegetaalisuutta ja vaalean puun sävyjä. Maussa on happama hieman raparperia tai viinirypäleitä muistuttava sävy. Maku on kuivahko ja tyylikäs. Jälkimaussa raparperinen sävy hiipuu ja saa hieman puisia ja välillä kukkaisia piirteitä. Lehtiä voi hyvin hauduttaa muutamia kertoja, sillä makua riittää reippaasti.

Hauduttaminen

Herkkä tee on haudutettava varovasti. Sopiva lämpötila on noin 70-80 astetta ja haudutusastian on teen miedon ja herkän maun takia oltava mahdollisimman makuneutraali - jokin lasinen tai posliininen astia sopii siis parhaiten tämän teen hauduttamiseen. Käytä noin 2 grammaa lehtiä. Tämä on reipas ruokalusikallinen. Haudutustekniikka on hyvin pitkälti sama kuin vihreille teelaaduille. Yksittäisen haudutuksen keston olisi oltava noin 1-2 minuuttia. Mikäli teestä haluaa hieman voimakkaampaa, voi haudutuksen pituuden nostaa 3-5 minuuttiin. Teetä pystyy hauduttamaan 3-5 kertaa mikäli haudutusastian koko on melko pieni.

Tämän teen tarina

Vierailimme Kiinassa Fujianin maakunnan pohjoisosassa Fudingin kaupungissa, jonka liepeillä tuotetaan maailman parhaat valkoiset teet ja oikeastaan Kiinan lähes kaikki valkoinen tee. Teentuotannon keskuksena on Taimu-vuori, joka sijaitsee Fudingin kaupungin lähellä. Vierailimme teentuottaja She Ming Xiangin tuotantotiloilla sekä teetarhoilla johtaja Zhong Yu Fengin ja hänen vaimon vieraana. Herra Zhong esitteli meille teetarhaa ja hänen vaimonsa teenlehtien käsittelytiloja.

Fudingin kaupunki on valkoisen teen tuotannon keskus Kiinassa. Maailman parhaimmat ja kuuluisimmat valkoiset teet tuotetaan täällä. Teentuotantoa on myös Fudingin kaupungin lähellä, mutta paremmat teet tuotetaan kauempana kaupungista Tai Mu -vuoren alueella. Vuori on enemmänkin laaja vuoristoalue. Alueella ei ole teollisuutta ja ilma on erittäin puhdasta.

She Ming Xiangin teetarhalla Taimu-vuorella oli lievästi ilmaistuna kaunista...

Tässä kuivataan poimittuja teenlehtiä. Lehdet levitetään verkosta muodostetulle tasolle. Auringonvalo ja ilmavirta kuivattaa teen. Jos joku tee on "raakaruokaa" sitä on valkoinen tee, sillä teetä ei tuotannon aikana kuumenneta juurikaan.


Tämä laite on täysin manuaalinen ja puusta valmistettu. Siinä on aksiaalituuletin, jonka luoman ilmavirran läpi teenlehdet pudotetaan. Kevyet lehdet lentävät pisimmälle ilmavirrassa ja päätyvät kuvan alalaidassa olevalle isolle tasolle. Tähän tulevat täysin avautuneet lehdet. Seuraavaan koriin tulee keskilaatuista teetä, jossa on lehti sekä silmu, mutta lehti on pieni. Kuvassa oikealla olevaan koriin putoaa korkealaatuisin tee, jossa on vain silmu ja hyvin pieni lehti. Tämä materiaali putoaa suoraan ilmavirran läpi, sillä se on tiheintä. Tällä tavalla voidaan lajitella teetä täysin ilman sähköä. Tämä menetelmä voisi olla vaikka 2000 vuotta vanha.


Tässä on kuva lähempää kahdesta korista, joihin putoaa paras laatu ja toiseksi paras laatu.


Vierailimme teentuottajan teetarhoilla Taimu-vuorella. Kuvassa näkyy teepensasrivejä. Kuvassa oikeassa reunassa pensaiden keskellä oleva värikkäiden lippujen ympäröimä rakenne on luonnon hengille rakennettu alttari. Tällä tavoin teentuottaja haluaa pitää luonnon henget onnellisina ja täten saada maasta hyvää satoa. Kuvassa vasemmalla oleva betoninen rakenne on perhehauta, jonne laitetaan suvun vainajien tuhkatut jäänteet. Teetarha on arvokas lepopaikka suvun kuolleille jäsenille. Takana on vuorimaisema, laaksossa juoksee virtaava vesi - vuoria ja virtaavaa vettä - todellinen kiinalainen idylli.


Tässä on itse johtaja Zhong Yu Feng. Hän on vain 29 vuotta vanha ja yritys on perheyritys. Mukana on hänen vaimonsa, isä ja isoisä. Perhe on tuottanut teetä usean sukupolven ajan.


Tässä on lähikuva joistain teenlehdistä...otin kuvan erityisen järsityn näköisistä lehdistä. Hyönteisten syöntijäljet on merkki siitä ettei tilalla käytetä torjunta-aineita. Tämä tuottaja ei käytä myöskään teollisia lannoitusaineita vaan lannoittaa teepensaita lampaanlannalla.


Tässä kuvassa näkyvät keltaiset levyt ovat samoja tarralevyjä joita oli Hubein maakunnan teentuottajamme teetarhoilla. Ne houkuttelevat hyönteisiä, jotka jäävät tarraan kiinni ja täten syövät vähemmän teenlehtiä.


Jotkin pensaat olivat tällä tarhalla erittäin vanhoja. Vanha pensas tuottaa erilaista teetä kuin nuoret pensaat. Ikä kertoo myös tarhan pitkästä historiasta.


Johtaja ja Teepolun Matti teetarhalla olevalla yrityksen kyltillä. Yritys omistaa noin 30 000 neliömetriä teetarhaa. Sitä voisi pitää pienenä tai keskisuurena teentuottajana.


Teetarhalla osan pensaista oli annettu kasvaa korkeaksi. Näistä korkeista pensaista saadaan vähemmän teetä, mutta maku on herkempi kuin normaalista leikatusta pensaasta saadussa teessä.


Todellinen kiinalainen idylli, vuoria ja virtaavaa vettä.

Write Your Own Review
Olet arvostelemassa:Bai Hao Yin Zhen (2017)
Your Rating