2015 Qu Jiang Bao Pian
Qu Jiang Bao Pian eli Qu-joen Ohut Lastu on yksi Hunanin maakunnan tummista teelaaduista. Se on omalaatuisesti puristettu kolikkojen muotoon. Yhden kolikon paino on n. 6g. Haudutettuna teessä on viinimäinen, hieman hapan, turpeinen ja tummanpuinen tuoksu. Maussa on tiiviyttä, mutta myös reippaasti fermentaation luomaa maanläheisyyttä.
Yleistä
Hunanin maakunta on yksi Kiinan merkittävistä tumman eli erilaisten fermentoitujen teelaatujen tuotantoalueista. Qu Jiang Bao Pian eli Qu-joen Ohut Lastu on yksi Hunanin maakunnan tummista teelaaduista. Se on omalaatuisesti puristettu kolikkojen muotoon. Kuten suurin osa muista maakunnan tummista teelaaduista, sitä tuotetaan Anhua-piirikunnassa.
Teen tuotantotapa muistuttaa hieman shu pu'erin tuotantoa. Poimitut teenlehdet paahdetaan nopeasti pannussa hapettumisen estämiseksi. Tämän jälkeen teenlehdet keotaan paksuihin kerroksiin ja fermentaatio alkaa lehdissä. Tässä vaiheessa lehtiä voidaan kostuttaa fermentaation nopeuttamiseksi. Kekoaminen keskeytetään siten, että teessä on hieman vielä vihreää väriä jäljellä. Lopuksi irtotee puristetaan kolikkojen muotoon.
Tämä tee
Tämä laatu on 2015 vuoden satoa. Kolikkojen paino on n. 6g ja putkilomainen pakkaus sisältää 250g teetä eli noin 40kpl kolikkoja.
Maku
Kuivassa teessä on makea maanläheinen tuoksu. Haudutettuna teessä on viinimäinen, hieman hapan, turpeinen ja tummanpuinen tuoksu. Maussa on tiiviyttä, mutta myös reippaasti fermentaation luomaa maanläheisyyttä. Sävyinä tiivistä viinimäisyyttä, sisävesien maanläheistä makeutta, turpeisuutta ja Hunanin maakunnan tummille teelaaduille yhteinen erikoinen ilotulitteet mieleen tuova sävy.
Hauduttaminen
Käytä teen hauduttamiseen käytetään kiehautettua vettä. Käytä kokonainen kolikko kerrallaan. Tee voidaan hauduttaa ns. gongfu-tekniikalla käyttäen alle 300ml teekannua ja hauduttaen lehtiä useita kertoja. Tällöin haudutusten pituus tulisi olla noin 30-60 sekuntia. Jos käytössä on suurempi teekannu tai halutaan tehdä vain yksi haudutus, haudutusajan tulisi olla 3-5 minuuttia.
Katso tämän teen videesittely Teepolun Kiekkomaailma-videosarjassa: