Uusi

Matcha Ten'nōzan (2017)

Tennozan on korkealaatuinen matcha-tee Ujin alueen teentuottajalta Yamamasa Koyamaenilta. Se on tuottajan valikoimassa selkeästi keskitason yläpuolella oleva laatu. Saatavilla rajoitettu erä.

Varastossa
SKU
t229
49,00 €

Yleistä

Kioton Ujissa toimiva Yamamasa Koyamaen on yksi japanin perinteisistä teetaloista. Se perustettiin vuonna 1861 ja toimii yhä perheyrityksenä. Japanilaisessa teeseremoniassa käytettävä pulveritee matcha on Yamamasa Koyamaenin tärkein tuote. Tuottajan teet tarjoavat Ujin klassista makua.

Matcha-tee on hienoksi jauhettua vihreää teetä. Tee tuotetaan samanlaisesta lehtimateriaalista kuin japanilainen haudutettava vihreä tee gyokuro. Teepensaat varjostetaan osin läpinäkyvillä kankailla noin 20 päivän ajaksi ennen lehtien poimintaa. Tämä aiheuttaa lehtien värin tummenemisen ja lehtien aminohappopitoisuuden kasvamisen. Lehdet höyrytetään nopeasti hapettumisen estämiseksi. Matchan tuottamiseen käytettäviä lehtiä ei kuitenkaan seuraavaksi rullata kuten gyokuron tai senchan kohdalla vaan lehtien annetaan kuivua ilman rullausta. Kuivatuista lehdistä poistetaan oksat ja lehtiruoti ja tuloksena on tenchaksi kutsuttua lehtimateriaalia. Tencha voidaan nyt jauhaa kivimyllyssä valmiiksi matcha-teeksi.

Matcha-teelaadut jaetaan tyypillisesti kahteen ryhmään sen mukaan onko tee tarkoitettu ns. ohuen teen eli usuchan tai paksun teen eli koichan valmistamiseen. Paksun teen valmistamiseen käytetään suhteessa suurempaa määrää matchaa minkä ansiosta tuloksena saadaan paksumpaa ja täyteläisemmän makuista teetä.

Japanilainen teetaide keskittyy matchan valmistamiseen, tarjoiluun ja nauttimiseen.

Tämä tee

Tämän matcha-teelaadun nimi Tennozan viittaa Tenno-vuoreen, joka on noin 300 metriä korkea ja sijaitsee Kyoton prefektuurissa Ōyamazakin kylässä. Vuori on ollut historiallisesti erittäin tärkeä sen strategisen sijainnin takia. Sen ympärillä ja rinteillä on taisteltu monia taisteluita. Tämä korkealaatuinen matcha sopii hyvin usuchan eli ohuen teen ja koichan eli paksun teen valmistamiseen. Tee on kevätsadosta 2017.

Maku

Kuivassa teessä tuoksu on hennon kukkainen, vegetaalinen ja hieman hedelmäinen ja raikas. Vispatun teen tuoksu on umaminen ja mehevän vegetaalinen. Vegetaalisuus on aromaattista. Mukana on häivähdys mausteisuutta ja kukkeutta. Maussa on esillä enemmän umaminen vegetaalisuus ja mineraalisuus kuin kitkeryys. Sama vaikutelma jatkuu jälkimakuun.

Valmistaminen

Matcha-teen perinteisiin valmistusvälineisiin kuuluu teekulho - chawan, teevispilä - chasen ja teelusikka - chashaku. Noin 1,5-2g Matcha-teetä vispataan noin 1dl 80-asteista vettä nopealla vispausliikkeellä niin, että teestä tulee kuohkeaa ja pinnalle muodostuu vaahtoa. Teepulveri voidaan sekoittaa veteen myös muilla tavoin, esim. vispilätyyppisellä maidonvaahdottimella tai se voidaan ravistaa pullossa, jossa on sekoitussiivilä sisällä.

Matchaa voidaan lisätä esim. jäätelön päälle tai smoothieen. Siitä valmistetut leivonnaiset ovat Aasiassa suuressa suosiossa.

Alla on video, jossa opastetaan matcha-teen valmistaminen juotavaksi. Videossa on käytössä eri matcha-teelaatu kuin tällä tuotesivulla.

Write Your Own Review
Olet arvostelemassa:Matcha Ten'nōzan (2017)