Meng Ding Huang Ya (2017)

Meng Ding Huang Ya on Sichuanin maakunnassa Meng-vuorella tuotettu keltainen teelaatu. Tämän 2017 kevään teen tuoksu ja maku on paahteinen. Paahteen taustalla on raikasta ja makeaa vegetaalisuutta, joka väreilee kuin kirkas lähde.

Varastossa
SKU
t146
Grouped product items
Tuotenimi Määrä
Meng Ding Huang Ya (2017) - 25g
Special Price 13,50 € Regular Price 18,00 €
Meng Ding Huang Ya (2017) - 50g
Special Price 26,25 € Regular Price 35,00 €
Meng Ding Huang Ya (2017) - 100g
Special Price 51,00 € Regular Price 68,00 €

Yleistä

Keltainen tee on kenties harvinaisin ja vähälukuisin nykyisistä kiinalaisista teetyypeistä. Se on poiminnan osalta vihreää muistuttava - teepensaista poimitaan pieniä lehtiä ja avautumattomia silmuja. Toisin kuin vihreä teen osalta, keltaisen teen lehtiä ei paahdeta heti kuivaksi, vaan käsittelyssä on vaihe, missä lehtiä säilytetään hapettomassa tilassa kosteina. Tämä aiheuttaa lehtien kellastumisen. Samalla lehtien makuainetasapaino muuttuu ja makeuden tilalle tulee tiettyä kuivuutta.

Sichuanin maakunnan Meng Shan eli Meng-vuori on yksi kiinalaisen teentuotannon perinteikkäimmistä paikoista. Varhaisin maininta teentuotannosta vuorella ajoittuu ajanlaskun alkuun vuosina 206 eaa.-24 jaa. hallinneen Läntisen Han-dynastian aikaan. Kerrotaan, että viljelijä Wu Li Zhen löysi tuolloin vuoren rinteillä kasvavan teekasvin. Häntä pidetään Mengshanin ensimmäisten teetarhojen perustajana. Teentuotannon pitkästä historiasta vuorella kertoo se, että vuoren teetä käytettiin keisarihovien seremoniateenä aina Tang-dynastiasta (618-906 jaa.) Qing-dynastian (1644-1911 jaa.) aikoihin asti eli yli tuhat vuotta. Sadekausi kestää Meng-vuorella jopa yhdeksän kuukautta vuosittain ja lämpötila on viileä. Vuori sijaitsee Sichuanin maakunnassa olevalla suurella valuma-alueella, jonka ansiosta maaperä on erittäin hedelmällinen ja rikas.

Vuoren kuuluisimmat teelaadut ovat vihreä tee Meng Ding Gan Lu eli Meng-vuoren Huipun Makea Kaste ja keltainen tee Meng Ding Huang Ya eli Meng-vuoren Huipun Keltainen Silmu. Vuorella on tuotettu ja tuotetaan yhä myös joitain vähemmän tunnettuja kukkaisteelaatuja sekä punaisia, vihreitä ja valkoisia teelaatuja.

Tämä tee

Tämä Meng Ding Huang Ya on poimittu keväällä 2017. Tarkka poimintapäivä oli 10.3.2016. Tee on kuivauksen aikana muokattu litteäksi.

Maku

Kuivien lehtien tuoksu on tyylikkään paahteinen. Tuoksusta löytyy vieno omenainen sävy, mutta tuoksun paino on paahteisessa vegetaalisuudessa. Haudutettujen lehtien tuoksu on hienon paahteisen vegetaalinen ja erittäin sävykäs ja syvä. Haudutetun teen tuoksu on pehmeä, vienon maitoinen, hieman vegetaalinen ja paperisen kuiva. Maussa on päällimmäisenä kuiva paahteinen sävy. Sen taustana on solisevan raikasta vegetaalisuutta, joka muistuttaa hieman Long Jing -teetä. Paahteisuus saa välillä mineraalisia ja kevyen puisia piirteitä. Teessä on paljon makua ja siitä saa haudutettua paljon teetä.

Hauduttaminen

Käytä noin 2g (ruokalusikallinen) lehtiä. Veden lämpötilan tulisi olla noin 80-90 astetta. Haudutuksen sopiva pituus on 1-2 minuuttia. Parametreja on sovitettava kun käytetään esim. suurikokoista yli puolen litran haudutusastiaa. Teestä saa useita haudutuksia.

Write Your Own Review
Olet arvostelemassa:Meng Ding Huang Ya (2017)
Arviosi