Ju You 2019 Bai Cha

Tämä on valkoisen teen tapaan Yunnanissa tuotettua teetä, joka on puristettu kakuiksi. Tuoksussa ohramallasta, mineraalisuutta, tuoretta puuta sekä hentoa kukkaisuutta. Maku on samanaikaisesti kepeä, mutta raskas: tuoretta leipää, vaaleaa puuta ja viljaa.

Varastossa
SKU
t347
Grouped product items
Tuotenimi Määrä
2019 Bai Cha - 50g
7,50 €
2019 Bai Cha - 357g kakku
46,00 €

Yleistä

Yiwu-teentuotantoalue on Yunnanin merkittävimpiä pu'er-teen tuotantoalueita. Alueella on noin 10 neliökilometriä teentuotannossa olevaa maata. Tällä alueella maankorkeus vaihtelee 800-2000 metriin. Nimi Yiwu viittaa sekä koko vuoristoalueeseen että alueella sijaitsevaan kylään. Vaikka usein puhutaan Yiwu-vuoresta, on alue oikeasti vuoristoalue, jolla on useita huippuja ja kyliä, joiden teehen viitataan usein niiden omilla nimillä. Merkittävimpiä kyliä ovat Yiwu-keskuskylän lisäksi Mahei, Luo Shui Dong ja Man Xiu. Nämä ovat lähinnä Kiinan yleisimmän etnisen ryhmän - Han-kiinalaisten asuttamia. Han-kiinalaiset saapuivat Yiwulle Qing-dynastian lopun aikaan ja aloittivat teentuotannon liiketoimintana. Yiwulla oltiin jo tuolloin tuotettu teetä useita satoja vuosia paikallisen Bulang-vähemmistön toimesta. Ulommat kylät ovat hankalampia saavuttaa ja niitä asuttavat Kiinan pienemmät etniset ryhmät. Tällaisia kyliä ovat mm. Ding Jia Zhai ja Gua Feng Zhai. Yiwun eri kylien teelle yhteistä on pehmeä rempseä maku, humalluttavuus ja aktiivisuus suussa. Näiden piirteiden takia Yiwun teetä arvostetaan.

Ju You on pienehkö pu'er-tuottaja, jonka teevalikoima kattaa lähinnä Yiwu-teentuotantoalueen teelaatuja. Tehdas toimi 1900-luvun loppupuolella valtiollisen pu'er-teetä tuottavan yrityksen CNNPn paikallisena tuotantolaitoksena, jossa käsiteltiin lähinnä Yiwun alueen teetä. Nyt yritys toimii yksityisenä yrityksenä. Tuottaja on yksi suosikeistamme, sillä kaikissa tuottajan puristamissa kakuissa näkyy poikkeuksellisen laadukas työn laatu. Lehtimateriaali on hyvin suureksi osaksi ehjää ja perinteinen kivipainoin tehty kakkujen puristaminen on tehty juuri sopivalla voimalla, jotta teetä on helppo erottaa kakusta ilman suurempaa voimaa. Lisäksi tuottaja on erittäin hyvä teelehtimateriaalin hankinnassa. Myös muualla kuin Yiwulla kasvanut tee on korkealaatuista. Tuottajan pitkä kokemus ja kontaktit ovat kaiken tämän taustalla.

Tämä tee

Tämä tee on vuoden 2019 kevätsatoa. Tämä tee on valkoisen teen versio pu'er-teestä. Lehtimateriaali koostuu tiheän vaalean nukan peittämistä silmuista, jotka on poimittu erityisen nukkaisesta lajikkeesta. Tämän lisäksi joukossa on avautuneita teenlehtiä. Teenlehtiä ei olla rullattu, vaan pelkästään aurinkokuivattu luonnollisessa muodossaan. Tee on puristamista lukuunottamatta normaalia valkoista teetä, mutta koska se on tuotettu Yunnanin maakunnan teestä ja puristettu pu'er-teen tapaan, sitä voisi pitää pu'er-teen ja valkoisen teen hybridinä.

Maku

Kuivassa teessä on hento valkosuklaata, tuoretta puuta ja heinää muistuttava tuoksu. Haudutetun teen tuoksusta löytyy ohramallasta, mineraalisuutta, tuoretta puuta sekä hentoa kukkaisuutta. Maku on samanaikaisesti kepeä, mutta raskas. Sävyt ovat tuoretta leipää, vaaleaa puuta ja viljaa muistuttavat. Kaikenkaikkiaan kepeitä sävyjä tasapainottaa itse teen maun raskaus, joka tarraa voimakkaasti suun pintoihin ja jatkuu paksuna jälkimakuun. Mukana on myös maanläheistä rustiikkisuutta, joka muistuttaa, että kyseessä on pu'er-teen variaatio eikä varsinainen valkoinen tee.

Hauduttaminen

Puristetusta teestä on jollain terävällä työkalulla irrotettava lehtiä hauduttamista varten. Voit käyttää esim. ruokailuveistä. Piikkimäinen muoto toimii parhaiten, sillä se rikkoo lehtiä vähemmän. Pu'er-teen hauduttamiseen käytetään kiehautettua vettä. Lehtiä tarvitaan noin 3-5 grammaa, eli reipas ruokalusikallinen irtonaista teetä. Tee voidaan hauduttaa ns. gongfu-tekniikalla käyttäen alle 300ml teekannua ja hauduttaen lehtiä useita kertoja. Tällöin haudutusten pituus tulisi olla noin 30-60 sekuntia. Lehtien määrää voidaan myös lisätä, jolloin haudutusaika voidaan pudottaa 10-20 sekuntiin. Jos käytössä on suurempi teekannu tai halutaan tehdä vain yksi haudutus, haudutusajan tulisi olla 3-5 minuuttia. Säädä lehtimäärää haluttavan voimakkuuden aikaansaamiseksi.

Write Your Own Review
Olet arvostelemassa:Ju You 2019 Bai Cha
Arviosi