Gao Mu Mudan (2018)

Bai Mudan eli Valkoinen Pioni on pienilehtinen ja korkealaatuinen valkoinen tee. Tämä laatu on poimittu teepensaista, joiden annettu kasvaa hieman tavallista korkeammaksi. Maku tuntuu mukavan kirpeänä kielen sivuilla. Se on laakean makea ja yhdistää tuoreen puun ja vaaleiden kukkien sävyjä. Erikoinen ja hieno valkoinen tee!

Varastossa
SKU
t299
Grouped product items
Tuotenimi Määrä
Gao Mu Mudan (2018) - 25g
15,00 €
Gao Mu Mudan (2018) - 50g
28,00 €
Gao Mu Mudan (2018) - 100g
55,00 €

Yleistä

Valkoinen tee on aurinkokuivattua teetä. Monien valkoisten teelaatujen lehtien vaalea väri ei aiheudu auringokuivauksesta vaan erityisistä teepensaslajikkeista, joita valkoisen teen tuotannossa käytetään. Erityisesti lehtisilmuja peittää vaalea karvoitus, joka saa lehdet näyttämään vaaleilta. Merkittävin tällainen teelajike on Dabai eli Suuri Valkoinen.

Merkittävin valkoisen teen tuotantoalue Kiinassa on Fujianin maakunnan pohjoisosassa sijatseva Fuding ja sen lähistöllä levittäytyvä vuoristoalue Taimushan.

Alueella tuotettavat valkoiset teet luokitellaan neljään laatuluokkaan, jotka matalimmasta korkeimpaan ovat: Shou Mei, Gou Mei, Bai Mudan ja Bai Hao Yin Zhen. Korkeammat laadut poimitaan pääasiassa aikaisemmin kuin matalammat laadut ja matalammissa laaduissa lehtikoko on suurempi. Korkeammissa laaduissa suurempi osuus lehtimassasta on vaalean karvan peitossa olevia aukeamattomia lehtisilmuja. Matalimmassa Shou Mei -laadussa on suurin osa lehtimassasta suurempaa avautunutta lehteä. Joukossa voi kuitenkin olla myös silmuja. Matalampien laatujen maku on voimakkaampi ja korkeampien kermaisempi ja miedompi.

Tämä tee

Tämä Bai Mudan on poimittu varhain keväällä 2018. Teen on tuottanut pienehkö perheyritys She Ming Xiang Fujianin maakunnan pohjoisosassa sijaitsevan Tai Mu -vuoren alueella. Tuottaja on Teepolun luottotoimittaja monelta vuodelta. Tämä tee on erikoisversio Bai Mudan -teestä. Se on poimittu teepensaista, joiden annettu kasvaa hieman tavallista korkeammaksi. Teepensaan fyysinen koko vaikuttaa makuun ja tässä teessä tekee mausta kevyemmän mutta pidemmän. Lue teen tarina alempaa kuvien kera.

Maku

Kuivien teenlehtien tuoksu on koivuinen, hieman makeismainen, vahainen ja valkokukkainen. Haudutetun teen tuoksu on herkän valkokukkainen, vahainen ja paahteinen. Maku tuntuu mukavan kirpeänä kielen sivuilla. Se on laakean makea ja yhdistää tuoreen puun ja vaaleiden kukkien sävyjä. Jälkimaku alkaa vahaisuuden noustessa uudestaan esiin. Lopuksi esiin tulee vielä raikasta mineraalisuutta.

Hauduttaminen

Herkkä tee on haudutettava varovasti. Sopiva lämpötila on noin 70-80 astetta ja haudutusastian on teen miedon ja herkän maun takia oltava mahdollisimman makuneutraali - jokin lasinen tai posliininen astia sopii siis parhaiten tämän teen hauduttamiseen. Käytä noin 2 grammaa lehtiä. Tämä on reipas ruokalusikallinen. Haudutustekniikka on hyvin pitkälti sama kuin vihreille teelaaduille. Yksittäisen haudutuksen keston olisi oltava noin 1-2 minuuttia. Mikäli teestä haluaa hieman voimakkaampaa, voi haudutuksen pituuden nostaa 3-5 minuuttiin. Teetä pystyy hauduttamaan 3-5 kertaa mikäli haudutusastian koko on melko pieni.

Tämän teen tarina

Vierailimme Kiinassa Fujianin maakunnan pohjoisosassa Fudingin kaupungissa, jonka liepeillä tuotetaan maailman parhaat valkoiset teet ja oikeastaan Kiinan lähes kaikki valkoinen tee. Teentuotannon keskuksena on Taimu-vuori, joka sijaitsee Fudingin kaupungin lähellä. Vierailimme teentuottaja She Ming Xiangin tuotantotiloilla sekä teetarhoilla johtaja Zhong Yu Fengin ja hänen vaimon vieraana. Herra Zhong esitteli meille teetarhaa ja hänen vaimonsa teenlehtien käsittelytiloja.

Fudingin kaupunki on valkoisen teen tuotannon keskus Kiinassa. Maailman parhaimmat ja kuuluisimmat valkoiset teet tuotetaan täällä. Teentuotantoa on myös Fudingin kaupungin lähellä, mutta paremmat teet tuotetaan kauempana kaupungista Tai Mu -vuoren alueella. Vuori on enemmänkin laaja vuoristoalue. Alueella ei ole teollisuutta ja ilma on erittäin puhdasta.

She Ming Xiangin teetarhalla Taimu-vuorella oli lievästi ilmaistuna kaunista...

Tässä kuivataan poimittuja teenlehtiä. Lehdet levitetään verkosta muodostetulle tasolle. Auringonvalo ja ilmavirta kuivattaa teen. Jos joku tee on "raakaruokaa" sitä on valkoinen tee, sillä teetä ei tuotannon aikana kuumenneta juurikaan.


Tämä laite on täysin manuaalinen ja puusta valmistettu. Siinä on aksiaalituuletin, jonka luoman ilmavirran läpi teenlehdet pudotetaan. Kevyet lehdet lentävät pisimmälle ilmavirrassa ja päätyvät kuvan alalaidassa olevalle isolle tasolle. Tähän tulevat täysin avautuneet lehdet. Seuraavaan koriin tulee keskilaatuista teetä, jossa on lehti sekä silmu, mutta lehti on pieni. Kuvassa oikealla olevaan koriin putoaa korkealaatuisin tee, jossa on vain silmu ja hyvin pieni lehti. Tämä materiaali putoaa suoraan ilmavirran läpi, sillä se on tiheintä. Tällä tavalla voidaan lajitella teetä täysin ilman sähköä. Tämä menetelmä voisi olla vaikka 2000 vuotta vanha.


Tässä on kuva lähempää kahdesta korista, joihin putoaa paras laatu ja toiseksi paras laatu.


Vierailimme teentuottajan teetarhoilla Taimu-vuorella. Kuvassa näkyy teepensasrivejä. Kuvassa oikeassa reunassa pensaiden keskellä oleva värikkäiden lippujen ympäröimä rakenne on luonnon hengille rakennettu alttari. Tällä tavoin teentuottaja haluaa pitää luonnon henget onnellisina ja täten saada maasta hyvää satoa. Kuvassa vasemmalla oleva betoninen rakenne on perhehauta, jonne laitetaan suvun vainajien tuhkatut jäänteet. Teetarha on arvokas lepopaikka suvun kuolleille jäsenille. Takana on vuorimaisema, laaksossa juoksee virtaava vesi - vuoria ja virtaavaa vettä - todellinen kiinalainen idylli.


Tässä on itse johtaja Zhong Yu Feng. Hän on vain 29 vuotta vanha ja yritys on perheyritys. Mukana on hänen vaimonsa, isä ja isoisä. Perhe on tuottanut teetä usean sukupolven ajan.


Tässä on lähikuva joistain teenlehdistä...otin kuvan erityisen järsityn näköisistä lehdistä. Hyönteisten syöntijäljet on merkki siitä ettei tilalla käytetä torjunta-aineita. Tämä tuottaja ei käytä myöskään teollisia lannoitusaineita vaan lannoittaa teepensaita lampaanlannalla.


Tässä kuvassa näkyvät keltaiset levyt ovat samoja tarralevyjä joita oli Hubein maakunnan teentuottajamme teetarhoilla. Ne houkuttelevat hyönteisiä, jotka jäävät tarraan kiinni ja täten syövät vähemmän teenlehtiä.


Jotkin pensaat olivat tällä tarhalla erittäin vanhoja. Vanha pensas tuottaa erilaista teetä kuin nuoret pensaat. Ikä kertoo myös tarhan pitkästä historiasta.


Johtaja ja Teepolun Matti teetarhalla olevalla yrityksen kyltillä. Yritys omistaa noin 30 000 neliömetriä teetarhaa. Sitä voisi pitää pienenä tai keskisuurena teentuottajana.


Teetarhalla osan pensaista oli annettu kasvaa korkeaksi. Näistä korkeista pensaista saadaan vähemmän teetä, mutta maku on herkempi kuin normaalista leikatusta pensaasta saadussa teessä.


Todellinen kiinalainen idylli, vuoria ja virtaavaa vettä.

Write Your Own Review
Olet arvostelemassa:Gao Mu Mudan (2018)
Arviosi